ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Μακαρονοσαλάτα αλά κρητικά από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά
1 πακέτο σκιουφιχτά ζυμαρικά
1 κρεμμύδι
1 σκ σκόρδο
½ πιπεριά κόκκινη
½ πιπεριά πράσινη
100 γρ φασολάκια στρογγυλά
½  καρότο
1 ντομάτα
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
½ φλιτζάνι αρακά
300 γρ. απάκι κοτόπουλο Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
100 γρ. κρεμώδες Κρητικό τυρί
2 σφηνάκια τσικουδιά
2 κρόκους αυγών
200 Ml από το ζουμί που βράσανε τα μακαρόνια
2 κ.σ στακοβούτυρο ή βούτυρο τύπου Κερκύρας.
αλάτι-πιπέρι
Παλαιωμένη γραβιέρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα σκιουφιχτά και τα κατεβάζουμε να είναι μισοψημένα. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αφού πρώτα τα έχουμε κάνει πολτό στο μπλέντερ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά μας .Κόβουμε το απάκι σε φέτες και τσιγαρίζουμε όλα μαζί σβήνουμε με τη τσικουδιά και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Βάζουμε το μισό κρεμώδες τυρί στο τηγάνι με 2-3 κουταλιές τις σούπας ζωμό απο τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ δίπλα βάζουμε το υπόλοιπο κρεμώδες τυρί τους κρόκους, τον υπόλοιπο ζωμό, αλάτι πιπέρι και χτυπάμε καλά να γίνουν ένα μείγμα. Σουρώνουμε τα σκιουφιχτά (κρατώντας τα ζουμερά) και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και το απάκι με τα λαχανικάστην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρισμα
Σε ένα μικρό τηγανάκι καίμε το στακοβούτυρο (να καπνίσει στις άκρες το τηγανάκι). Το προσθέτουμε στη μακαρονάδα μας, τρίβουμε γραβιέρα και σερβίρουμε αμέσως!

Κοτόπουλο με ξινόχοντρο και σάλτσα τσικουδιάς

Υλικά
3 φιλέτα κοτόπουλο Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
400 γρ ξινόχοντρο
1 κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδο
6 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Θυμάρι
700 ml Ζωμό κοτόπουλο

Εκτέλεση
Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με το μισό ελαιόλαδο, το θυμάρι  και το σκόρδο για μισή ώρα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε τις μπουκίτσες του κοτόπουλου. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τον μισό ζωμό και όταν πάρει βράση αλατίζουμε και ρίχνουμε τον ξινόχοντρο. Είμαστε από πάνω ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό σιγά-σιγά μέχρι να μελώσει ο ξινόχοντρος.

Για τη σάλτσα τσικουδιάς και αγριοθύμαρου θα χρειαστούμε :
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
½  σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ αγριοθύμαρο φρέσκο ή ξερό
10 κόκκους μαυροπίπερο
3 σφηνάκια τσικουδιά
1 κ.σ βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι με το σκόρδο, αρωματίζουμε ίσα-ίσα το ελαιόλαδο και αποσύρουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε τα πιπέρια και το θυμάρι και σε ένα λεπτάκι σβήνουμε με την τσικουδιά. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το παγωμένο βουτυράκι και δένουμε την σάλτσα μας! Που την ενώνουμε με τον ξινόχοντρο και το κοτόπουλο. 

Σερβίρισμα
Κάνουμε ένα στεφάνι από ξινόχοντρο, στη μέση βάζουμε το κοτόπουλο και ξύνουμε λεμόνι και λίγο ανθότυρο ξηρό.

  • omeleta_syntages

Ομελέτα με σπαράγγια από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά
8 αυγά Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
300 γρ. άγρια σπαράγγια
½ κ.σ. ξερό θυμάρι
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι μαζί με το βούτυρο και τα σπαράγγια να πάρουν όλα μαζί θερμοκρασία και μαραίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τα σπαράγγια για 3-4 λεπτά(αν είναι καλλιεργήσιμα που είναι πιο χοντρουλά λίγα λεπτά παραπάνω) . Στη συνέχεια αλατοπίπερωνουμε τα σπαράγγια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε τα αυγά στο τηγάνι και ψήνουμε από τη μία μεριά, αφού ψηθεί η μία μεριά παίρνουμε ένα πιάτο και γυρνάμε την ομελέτα μας και ψήνουμε και την άλλη μεριά.

Σερβίρισμα
Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ανθότυρο ξηρό.

ΜΑΝΩΛΙΤΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΦΑΡΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
Πετροχώρι, Ρέθυμνο 740 61, Κρήτη

ΓΡΑΦΕΙΑ-ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
Κολοκοτρώνη 36, Ρέθυμνο 741 33, Κρήτη
Τηλ.: +30 28310 51309
Fax: +30 28310 55966

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ:
16ο χλμ Αθηνών – Λαμίας, Κηφισιά 145 64
Τηλ.: +30 210 6203467
Fax: +30 210 6203427
CONTACT US

email

SOCIAL MEDIA
Like, follow or appreciate our brands on social media