ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • apaki_plexoudakia

Πλεξουδάκια με απάκι

Υλικά

1 πακέτο πλεξουδάκια
1 κρεμμύδι
1 σκ σκόρδο
300 γρ. απάκι κοτόπουλο Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
200 γρ. κρεμώδες τυρί
Γραβιέρα
2 κρόκους αυγών Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
200 Ml από το ζουμί που βράσανε τα μακαρόνια
2 κ.σ βούτυρο.
αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα πλεξουδάκια και τα κατεβάζουμε όταν είναι μισοψημένα.Σουρώνουμε τα πλεξουδάκια (κρατώντας τα ζουμερά) και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,αφού πρώτα τα έχουμε κάνει πολτό στο μπλέντερ.Κόβουμε το απάκι σε μικρά καρεδάκια και τσιγαρίζουμε όλα μαζί. Ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ δίπλα βάζουμε το κρεμώδες τυρί τους κρόκους και αφού τα ανακατέψουμε προσθέτουμε το ζωμό από τα μακαρόνια,αλάτι πιπέρι και χτυπάμε καλά να γίνουν ένα μείγμα. Βάζουμε το βούτυρο στο απάκι και όταν λιώσει,ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο απάκι και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά.Προσθέτουμε τα μακαρόνια,τρίβουμε γραβιέρα και βράζουμε 2-3 λεπτά όλα τα υλικά μαζί για να δέσουν! Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!

  • kokoras

Κόκκορας γεμιστός από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά

1 κόκκορας

2 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γέμιση

1/4 φλ. Ελαιόλαδο
200 γρ. εντόσθια
100 γρ μπέικον
200 γρ. χοιρινό κιμά
300 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. κονιάκ
10 δαμάσκηνα
10 ξερά σύκα
20 κάστανα βρασμένα
10 βερίκοκα ξερά
2 μήλα πράσινα
1/2 φλ. καρυδόψιχα καβουρντισμένη
1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
χυμό από 1 πορτοκάλι
2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη σάλτσα ψητού

όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
3 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. μαυροδάφνη
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός (από το λαιμό και τις φτερούγες με λίγο σέλερι, ένα
καρότο και ένα κρεμμύδι)
1 κλαδάκι δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες για να φτιάξουμε ένα ζωμό.Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 8’ στους 200ºC, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τους κιμάδες μας , το μπέικον και τα εντόσθια για 10 λεπτάκια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και με το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να μας γλασάρει η γέμιση. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, βερίκοκο, σύκο, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, αλάτι-πιπέρι ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε τον ωμό κόκκορα μας σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες . Βγάζουμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά . Πιάνουμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε γυρνώντας το προς τα πάνω με μία οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε . Ράβουμε τον κόκκορα και τα πόδια και οι φτερούγες είναι κολλημένα στο σώμα με ένα σπάγκο φούρνου,για να κρατήσει το πουλερικό ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και για να μείνουν οι χυμοί και η υγρασία στο εσωτερικό του.

Παίρνουμε βούτυρο στα χέρια μας και αλείφουμε εξωτερικά. Αλάτι και πιπέρι και το βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 ºC πάνω κάτω χωρίς αέρα και ψήνουμε για 35΄ για να μας ροδίσει. Αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 ºC και ψήνουμε για περίπου 3 ½ ώρες.Καθ’ όλη τη διάρκεια αλείφουμε τακτικά με πινέλο το πουλερικό μας με ζουμάκι από τα υγρά του ταψιού, το επαναλαμβάνουμε κάθε μισή ώρα . Αν ροδίσει πολύ το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
Πως βλέπουμε αν είναι έτοιμο: με ένα σουβλί στο μπούτι του κόκκορα θα τρυπήσουμε και το υγρό που βγαίνει είναι ροζέ , σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Αν βγαίνει εντελώς διάφανο, είναι έτοιμο. Με θερμόμετρο ψησίματος, στο μπούτι πρέπει δείξει 82-83 βαθμούς .

Το βγάζουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 30΄. Παίρνουμε από το ταψί όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με ένα μεγάλο κουτάλι.

Για τη σάλτσα του κόκκορα
Βάζουμε το ζωμό από το ταψί σε μία κατσαρόλα. Σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ψήνουμε το αλεύρι για 3΄, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τα κρασιά και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε και το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς. Δένουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγο δεντρολίβανο για τον αρωματισμό. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε σίτα και τη διατηρούμε πάντα πολύ ζεστή. Σερβίρουμε τον κόκκορα ολόκληρο με τη σάλτσα μας σε μία σαλτσιέρα.

  • βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα αρωματική με καρπούς και μπαχαρικά από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά συνταγής

250 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κιλό φαρίνα απ
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
6 αυγά
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 βανίλιες ή 5 Ml υγρή βανίλια ή ένα στικ  βανίλιας
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα από 2 πορτοκάλια και χυμό 1 πορτοκαλιού
1 πακέτο “σταγόνες” σοκολάτας υγείας
3/4 φλ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
1 φλυτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα
1/2 φλιτζάνι φουντούκια
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
1 σφηνάκι χλιαρό κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα ή σοκολάτα κουβερτούρα

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε  ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26-28 εκ .

Περιχύνουμε τις σταφίδες με το ζεστό κονιάκ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν. Ρίχνουμε το βούτυρο  στο μίξερ και χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα.  Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά μας και το ξύσμα πορτοκαλιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τον χυμό πορτοκαλιού  και λίγο – λίγο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τις σταφίδες, τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, βάζουμε το φλουρί και ψήνουμε την βασιλόπιτα στους 180 βαθμούς,  για 55-60’ περίπου.

Σερβίρισμα

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει καλά και έπειτα  την τοποθετούμε σε πιατέλα και την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη ή με λιωμένη κουβερτούρα.

  • πορτοκαλόπιτα-1

Πορτοκαλόπιτα από την Εύα Παρακεντάκη

Πορτοκαλόπιτα από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φακελάκι baking powder (20 γρ)
2 πορτοκάλια ξύσμα
4 αυγά
2 πορτοκάλια χυμό
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ξυλαράκι κανέλα
1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το αφήνουμε να ξεραθεί για να θρυμματίζεται καλύτερα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180C, ξεκινώντας τη διαδικασία μας, έτσι ώστε να κάψει καλά. Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ το λάδι, τα αυγά, το γιαούρτι, το χυμό και αφού λιώσει εντελώς η μυζήθρα, ρίχνουμε το ξύσμα ,τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κομματιάζουμε το φύλλο και το αφήνουμε μέσα στο μείγμα να βραχεί καλά. Αδειάζουμε σε ένα πυρέξ και ψήνουμε πάνω κάτω αντιστάσεις για μισή ώρα περίπου. Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να κρυώσει καλά για να την σιροπιάσουμε.

  • κοτοσουπα-καρότο-τζίντζερ

Κοτόσουπα βελουτέ με καρότο,ginger & πορτοκάλι από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά

1 κοτόπουλο σε μερίδες
3 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι σε φέτες
8 καρότα
20 γρ. τζίντζερ, σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ.  καστανή ζάχαρη
1 σφηνάκι χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
700 γρ. ζωμός λαχανικών
Χυμός από μισό λεμόνι
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση 

Βράζουμε σε μόλικο αλατισμένο νερό το κοτόπουλο. Αφού ψηθεί,το σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και μαλακώνουμε το κρεμμύδι μας. Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε ροδέλες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για δύο λεπτά . Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε άλλα τρία λεπτά. Βάζουμε τη ζάχαρη και καραμελώνουμε τα υλικά μας. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε  για δύο  λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας έτσι ώστε να σιγοβράσουμε τη σούπα μας. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βάζουμε το πιπέρι. Βράζουμε  μέχρι όλα τα υλικά μας να είναι μαλακά και ο ζωμός να συμπυκνωθεί κατά 1/3. Αλέθουμε πολύ καλά με το μπίμερ ή στο μπλέντερ και τέλος περνάμε από ψιλή σήτα. Στο κοτόπουλο βάζουμε χυμό από ένα πορτοκάλι,3 εκ ginger,αλάτι, πιπέρι και το βάζουμε στο φούρνο να πάρει χρώμα για 15 λεπτά στους 200 γκριλ.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  • kotopita

Κοτόπιτα με λαχανικά, γιαούρτι και φέτα από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά
700γρ. βρασμένα και ξεκοκκαλισμένα μπουτάκια κοτόπουλο Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
1 πρασινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
250γρ. φρέσκα μανιτάρια
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
200γρ γιαούρτι στραγγιχτό 10 %
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κύμινο
Μοσχοκάρυδο
200 γρ Φέτα
1 φύλλο κουρού
Βούτυρο

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι που έχει κάψει καλά ρίχνουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, όταν πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2′ ακόμη.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και το καρότο, το οποίο το έχουμε περάσει από τον τρίφτη και τα αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε στο τηγάνι και το κοτόπουλο, δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Στο τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Αφού πιεί όλα τα υγρά το μείγμα μας προσθέτουμε την φέτα τα μπαχαρικά και το γιαούρτι.
Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, αδειάζουμε τη γέμιση αφού την έχουμε αφήσει και έχει κρυώσει εντελώς όπως επίσης κοιτάμε να μην κρατάει καθόλου υγρά. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, χαράζουμε και γυαλίζουμε την πίτα μας με αυγό και γάλα. Ψήνουμε μία ώρα στους 180.

  • kotopoulo-pesto-piperia-petimezi-696x522

Κοτόπουλο με Pesto πιπεριάς και πετιμέζι από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά
1 βιολογικό κοτόπουλο Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
2 κιλά πατάτες

Υλικά για το Pesto
2 πράσινες πιπεριές
100 γρ.καρύδια
50 ml πετιμέζι
50 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Στο μούλτι χτυπάμε όλα τα υλικά για το Pesto μας. Τα αλείφουμε πάνω στο κοτόπουλο και βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε με μπόλικο λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι χοντρό, ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξύσμα από λεμόνι σε ένα άλλο ταψί.
Σε ένα βαθύ ταψί κατά προτίμηση της γάστρας τοποθετούμε το κοτόπουλο μας. Σκεπάζουμε στην αρχή για μία ώρα και ψήνουμε στους 200 αέρα πάνω κάτω. Έπειτα ξεσκεπάζουμε για τον υπόλοιπο χρόνο και ψήνουμε χωρίς αέρα μόνο πάνω. Βρέχουμε το κοτόπουλο τρεις φορές με τα ζουμιά που έχει στο ταψί

Κρητικό πιλάφι με κοτόπουλο από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά
500 γρ. ρύζι καρολίνα
100 γρ. στακοβούτυρο
1 βιολογικό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
1 1/2 λίτρο ζωμό από το ζωμό της κότας
2 λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
2 κλωνάρια σέλινο

Εκτέλεση
Βάζουμε το κοτόπουλο μας σε μερίδες μέσα σε μία κατσαρόλα με παγωμένο νερό και μπόλικο αλάτι να βράσει ρίχνουμε μέσα και δύο κλωναράκια σέλινο, ξαφρίζουμε καλά σε όλη τη διάρκεια του βρασμού. Αφού ψηθούν, βγάζουµε και σουρώνουµε το κοτόπουλο. Μετράµε τον ζωµό και τον βάζουµε στην κατσαρόλα να πάρει βράση και προσθέτουμε το ρύζι. Όταν το ρύζι μας είναι μισοψημένο ρίχνουμε το λεμόνι. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο το κατεβάζουµε από τη φωτιά, ρίχνουµε το βούτυρο αφού πρώτα το έχουµε κάψει σε ένα τηγανάκι. Σε ένα σχαροτήγανο ρίχνουμε λίγο στακοβούτυρο και περνάμε όλα τα κομμάτια της κότας για να δώσουμε έξτρα γεύση και χρώμα.

Σερβίρισμα
Πασπαλίζουμε το πιλάφι μας με πιπέρι και λίγο φρέσκο θυμάρι.

  • kokoras-kastana-696x464

Κόκορας με κάστανα από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά
1 κόκορας Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης σε μερίδες
2 κρεμμύδια
2 κιλά κάστανα
1 κρασοπότηρο λάδι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
½ λίτρο ζωμό κότας
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τον κόκορα, τον οποίο έχουμε αγοράσει κομμένο σε μερίδες, τον στραγγίζουμε, τον αλατοπιπερώνουμε και τσιγαρίζουμε στο λάδι προσεκτικά όλα τα κομμάτια του ώστε να πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το κρασί μετά από πέντε λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα οποία τα έχουμε κόψει σε καρεδάκια. Τ’ αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί πέντε λεπτά ακόμη και έπειτα ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά για μία ώρα. Κατόπιν, μεταφέρουμε τον κόκορα στη γάστρα μας και ψήνουμε ακόμη είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ,προσθέτουμε τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά με ανοιχτή τη γάστρα μας για να ροδίσει ο κόκορας.

  • kritiko-brunch-nromatosfougato-696x696

Κρητικό Brunch…Σάντουιτς ντοματοσφούγγατο από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά για το ντοματοσφούγγατο (ομελέτα με ντομάτα)
1 ντομάτα σε καρεδάκια ανά άτομο
2 αυγά Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης ανά ατομο
Αλάτι πιπέρι
Ελαιόλαδο
λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση για το Ντοματοσφούγγατο
Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και ρίχνουμε την ντομάτα αφού γίνει σαλτσούλα,αλατίζουμε πιπερώνουμε και ρίχνουμε τα αυγά τα οποία τα έχουμε ελαφρά χτυπημένα με τον αυγοδάρτη. Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μην έχει καθόλου ζουμιά.Ρίχνουμε λίγες λίγες σταγόνες λεμόνι και κλείνουμε την φωτιά .Το Σφουγγάτο είναι έτοιμο.

Υλικά για το Σάντουιτς ντοματοσφούγγατο
Μισή μπαγκέτα
Ντοματοσφούγγατο
Φέτα η Γραβιέρα
Ελαιόλαδο
Αλάτι χοντρό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πιπεριά
Ρίγανη

Σερβίρισμα
Το στήσιμο του σάντουιτς φαίνεται στη φωτογραφία

Πίτα με κρέμα γραβιέρας, λουκάνικο και αυγά από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά για την κρέμα γραβιέρας
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
200γρ. γραβιέρα Κρήτης
200ml κρέμα γάλακτος
1 αβγό
ξύσμα από 1 λάιμ
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Υλικά για την πίτα
1 φύλλο σφολιάτας
1 κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
250γρ. ποικιλία μανιταριών
1 κόκκινη πιπεριά
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης
Λουκάνικο κοτόπουλο γεμιστό με γραβιέρα Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
4 αυγά Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης

Υλικά για το γυάλισμα του φύλλου
1 κρόκο αβγού
Μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση
Ανοίγουμε τη σφολιάτα μας σε ένα ταψί. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για την κρέμα γραβιέρας.Κόβουμε τα λαχανικά μας σε φέτες και το λουκάνικο σε ροδέλες. Βάζουμε σε μία στρώση τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια.Ρίχνουμε την κρέμα γραβιέρας από πάνω.Τοποθετούμε το λουκάνικο και από πάνω την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα. κλέινουμε γύρω γύρω το φύλλο και το γυαλίζουμε με ένα κρόκο αυγού.Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο στους 180 για 20 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί έξω και σπάμε τέσσερα αυγά και ξαναφουρνίζουμε για 7-10 λεπτά!

Γιουβέτσι με κοτόπουλο από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά
4 φιλέτα μπούτι κοτόπουλου Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. Σκόρδο
1 καρότο
10 ντοματίνια
1 φλ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
5 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους. Κόβουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια,το σκόρδο σε λεπτές φετούλες και τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη για το τυρί στη χοντρή μεριά. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να ασπρίσει το κοτόπουλο και να μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο και τσιγαρίζουμε για τρία λεπτά. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το ζωμό ,αλατοπιπερώνουμε και όταν πάρει βράση το μεταφέρουμε σε ένα σκεύος για γιουβέτσι. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 και όταν πάρει βράση μέσα στο φούρνο προσθέτουμε το κριθαράκι μας και ανακατεύουμε.Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Το κριθαράκι πρέπει να βγει ζουμερό από το φούρνο.

Σερβίρισμα
Βάζουμε φλίδες γραβιέρας,ντοματίνια και βασιλικό για να γαρνίρουμε το πιάτο μας.

Μακαρονοσαλάτα αλά κρητικά από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά
1 πακέτο σκιουφιχτά ζυμαρικά
1 κρεμμύδι
1 σκ σκόρδο
½ πιπεριά κόκκινη
½ πιπεριά πράσινη
100 γρ φασολάκια στρογγυλά
½  καρότο
1 ντομάτα
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
½ φλιτζάνι αρακά
300 γρ. απάκι κοτόπουλο Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
100 γρ. κρεμώδες Κρητικό τυρί
2 σφηνάκια τσικουδιά
2 κρόκους αυγών
200 Ml από το ζουμί που βράσανε τα μακαρόνια
2 κ.σ στακοβούτυρο ή βούτυρο τύπου Κερκύρας.
αλάτι-πιπέρι
Παλαιωμένη γραβιέρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα σκιουφιχτά και τα κατεβάζουμε να είναι μισοψημένα. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αφού πρώτα τα έχουμε κάνει πολτό στο μπλέντερ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά μας .Κόβουμε το απάκι σε φέτες και τσιγαρίζουμε όλα μαζί σβήνουμε με τη τσικουδιά και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Βάζουμε το μισό κρεμώδες τυρί στο τηγάνι με 2-3 κουταλιές τις σούπας ζωμό απο τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ δίπλα βάζουμε το υπόλοιπο κρεμώδες τυρί τους κρόκους, τον υπόλοιπο ζωμό, αλάτι πιπέρι και χτυπάμε καλά να γίνουν ένα μείγμα. Σουρώνουμε τα σκιουφιχτά (κρατώντας τα ζουμερά) και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και το απάκι με τα λαχανικάστην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά.

Σερβίρισμα
Σε ένα μικρό τηγανάκι καίμε το στακοβούτυρο (να καπνίσει στις άκρες το τηγανάκι). Το προσθέτουμε στη μακαρονάδα μας, τρίβουμε γραβιέρα και σερβίρουμε αμέσως!

Κοτόπουλο με ξινόχοντρο και σάλτσα τσικουδιάς

Υλικά
3 φιλέτα κοτόπουλο Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
400 γρ ξινόχοντρο
1 κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδο
6 κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Θυμάρι
700 ml Ζωμό κοτόπουλο

Εκτέλεση
Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με το μισό ελαιόλαδο, το θυμάρι  και το σκόρδο για μισή ώρα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε τις μπουκίτσες του κοτόπουλου. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τον μισό ζωμό και όταν πάρει βράση αλατίζουμε και ρίχνουμε τον ξινόχοντρο. Είμαστε από πάνω ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό σιγά-σιγά μέχρι να μελώσει ο ξινόχοντρος.

Για τη σάλτσα τσικουδιάς και αγριοθύμαρου θα χρειαστούμε :
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
½  σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ αγριοθύμαρο φρέσκο ή ξερό
10 κόκκους μαυροπίπερο
3 σφηνάκια τσικουδιά
1 κ.σ βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι με το σκόρδο, αρωματίζουμε ίσα-ίσα το ελαιόλαδο και αποσύρουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε τα πιπέρια και το θυμάρι και σε ένα λεπτάκι σβήνουμε με την τσικουδιά. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το παγωμένο βουτυράκι και δένουμε την σάλτσα μας! Που την ενώνουμε με τον ξινόχοντρο και το κοτόπουλο. 

Σερβίρισμα
Κάνουμε ένα στεφάνι από ξινόχοντρο, στη μέση βάζουμε το κοτόπουλο και ξύνουμε λεμόνι και λίγο ανθότυρο ξηρό.

  • omeleta_syntages

Ομελέτα με σπαράγγια από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά
8 αυγά Αγροκτήματα Κρήτης Μανωλιτσάκης
300 γρ. άγρια σπαράγγια
½ κ.σ. ξερό θυμάρι
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι μαζί με το βούτυρο και τα σπαράγγια να πάρουν όλα μαζί θερμοκρασία και μαραίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τα σπαράγγια για 3-4 λεπτά(αν είναι καλλιεργήσιμα που είναι πιο χοντρουλά λίγα λεπτά παραπάνω) . Στη συνέχεια αλατοπίπερωνουμε τα σπαράγγια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε τα αυγά στο τηγάνι και ψήνουμε από τη μία μεριά, αφού ψηθεί η μία μεριά παίρνουμε ένα πιάτο και γυρνάμε την ομελέτα μας και ψήνουμε και την άλλη μεριά.

Σερβίρισμα
Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ανθότυρο ξηρό.

ΜΑΝΩΛΙΤΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΦΑΡΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
Πετροχώρι, Ρέθυμνο 740 61, Κρήτη

ΓΡΑΦΕΙΑ-ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ:
Κολοκοτρώνη 36, Ρέθυμνο 741 33, Κρήτη
Τηλ.: +30 28310 51309
Fax: +30 28310 55966

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ:
16ο χλμ Αθηνών – Λαμίας, Κηφισιά 145 64
Τηλ.: +30 210 6203467
Fax: +30 210 6203427
CONTACT US

email

SOCIAL MEDIA
Like, follow or appreciate our brands on social media