ΑΡΧΙΚΗΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 Παραδοσιακές συνταγές απ' την Κρήτη 

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ  & ΑΝΗΘΟ

Υλικά:
  • 3 Αυγά Βιολογικά 
  • 50 gr. Ανθότυρο
  • Λίγο άνηθο 
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού έχουμε χτυπήσει καλά τα αυγά ρίχνουμε μέσα το ανθότυρο τον άνηθο και αλατοπίπερο, όλα μαζί τα προσθέτουμε στο τηγάνι αφήνουμε για 5΄ λεπτά να ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη μεριά για άλλα 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστή

ΑΥΓΑ ΜΕ ΣΤΑΚΑ

Υλικά:

  • 10 Αυγά Βιολογικά  
  • 30 gr. ( 1 φλιτζάνι ) Στάκα
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι βάζουμε τη Στάκα και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα αυγά μάτια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι στη γεύση, αφήνουμε να ψηθούν όσο θέλουμε και σερβίρουμε τα αυγά ζέστα μαζί με την Στάκα.

Από το πρόβειο γάλα βγάζουμε συνήθως την Στάκα είναι η πέτσα που  πιάνει το γάλα. Παίρνουμε την πέτσα την ανακατεύουμε με αλεύρι και λίγο αλάτι, σε σιγανή φωτιά και με τακτικά διαστήματα ανακάτεμα αφήνουμε να ψηθεί έως ότου βγει το βούτυρο στην επιφάνεια, μαζεύουμε το βούτυρο που είναι πάρα πολύ καλό και θρεπτικό και αυτό που μένει  είναι η Στάκα.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

Υλικά:

  • 8  Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr. Τομάτες κόκκινες ξεφλουδισμένες & ψιλοκομμένες
  • 20 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) σε τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄ λεπτά, αμέσως ρίχνουμε της τομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15΄ λεπτά ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να πιει τα υγρά του.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως βάζοντας λίγο φρέσκο λάδι από πάνω.

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά:

  • 3 Αυγά Βιολογικά   
  • 50 gr.  Μανιτάρια της προτιμήσει  σας
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • 30 gr.  Τυρί φέτα Σελλίων τριμμένη
  • Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε (τσιγαρίζουμε) μέχρι να ποιούν τα υγρά τους και στη συνέχεια αφού έχουμε χτυπήσει καλά τα αυγά ρίχνουμε μέσα την φέτα και το πιπέρι ( δεν βάζουμε αλάτι ), όλα μαζί τα προσθέτουμε στο τηγάνι αφήνουμε για 5΄ λεπτά να ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη μεριά για άλλα 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστή.

ΑΥΓΟΚΑΛΑΜΟΥΡΑ

Σφουγγάτο τα΄ Αϊ Γιώργη

Υλικά:

  • 6  Αυγά Βιολογικά   
  • 300 gr.  Κιμά
  • 20 gr.  Ελαιόλαδο
  • 300 gr.  Τομάτες κόκκινες & ψιλοκομμένες
  • 50 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Ξύλο κανέλα
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) καλά  το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και τον κιμά για 15΄ λεπτά, στη συνέχεια προσθέτουμε της τομάτες, την κανέλα, και το αλατοπίπερο, τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ποιούν τα υγρά τους.

Σε άλλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ρίχνουμε τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει πρώτα καλά αφήνουμε για 1΄ λεπτό να ψηθούν και αμέσως ρίχνουμε τον κιμά σκεπάζουμε με ένα καπάκι για άλλα 3΄ λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως με ντοματοσαλάτα.

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ & ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Υλικά:

  • 3 Αυγά Βιολογικά   
  • 50 gr.  Τυρί της προτιμήσει σας ( Κεφαλογραβιέρα )
  • 30 gr.  Πιπεριές πράσινες
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και της πράσινες πιπεριές, τα σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) για 5΄ λεπτά στη συνέχεια αφού έχουμε χτυπήσει καλά τα αυγά ρίχνουμε μέσα το τυρί της προτιμήσει σας κατά προτίμηση Κεφαλογραβιέρα  και το πιπέρι ( δεν βάζουμε αλάτι ), όλα μαζί τα προσθέτουμε στο τηγάνι αφήνουμε για 5΄ λεπτά να ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη μεριά για άλλα 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστή

ΑΥΓΑ ΜΕ ΞΕΣΤΑΧΙΑ

Υλικά:

  • 8 Αυγά Βιολογικά   
  • 300 gr.  Χόρτα ΞΕΣΤΑΧΙΑ
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • 20 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο Άνηθο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα πλένουμε με άφθονο κρύο νερό τα ποσάρουμε ( βράζουμε ) όσο επιθυμούμε και τα βάζουμε σε τρυπητό να φύγει το νερό τους σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) μέχρι το κρεμμύδι να πάρει χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε τα χόρτα στο τηγάνι τον άνηθο και το αλατοπίπερο,  ανακατεύουμε σταδιακά για 5΄ λεπτά.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για άλλα 5΄ λεπτά, σερβίρουμε ζεστά.

Προαιρετικά εάν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε μυζήθρα από επάνω πριν σερβίρουμε.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Υλικά:

  • 10 Αυγά Βιολογικά   
  • 2 Αγκινάρες Άγριες
  • Λεμόνι
  • Ποτήρι νερό
  • 10 gr.   Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε της Φρέσκιες Αγκινάρες και της αλείφουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν, σε τηγάνι βάζουμε το λάδι με της Αγκινάρες το πιπέρι στη γεύση και το νερό, αφήνουμε να ψηθούν για 10΄ λεπτά ή όσο χρειάζεται για να πιούν  τα υγρά του.

Χτυπάμε καλά τα αυγά προσθέτουμε αλάτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως βάζοντας λίγο φρέσκο λάδι από πάνω.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ

Υλικά:

  • 8 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr. Απάκι
  • 20 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) σε τηγάνι το Απάκι

( αφού ποιο μπροστά το έχουμε κόψη σε λουρίδες μακρόστενες )  με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 15΄ λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Το Απάκι είναι καπνιστό κρέας, από μαλακό κομμάτι  που βρίσκεται δίπλα  στα νεφρά, γι΄ αυτό και λέγετε επίσης και  μεσονέφρι .

Εκλεκτός μεζές.

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΦΕΤΑ, ΤΟΜΑΤΑ & ΑΓΡΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά:

  • 3 Αυγά Βιολογικά   
  • 50 gr.  Φέτα της προτιμήσει σας ( Σελλίων )
  • 30 gr.  Τομάτα καθαρισμένη από τη φλούδα & ψιλοκομμένη
  • 20 gr.  Μανιτάρια άγρια κομμένα
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο της τομάτες & τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε (τσιγαρίζουμε ) για 15΄ λεπτά στη συνέχεια αφού έχουμε χτυπήσει καλά τα αυγά ρίχνουμε μέσα τη φέτα της προτιμήσει σας κατά προτίμηση Σελλίων  και το πιπέρι

( δεν βάζουμε αλάτι ), όλα μαζί τα προσθέτουμε στο τηγάνι αφήνουμε για 5΄ λεπτά να ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη μεριά για άλλα 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστή

ΑΥΓΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΕΣ

Υλικά:

  • 4 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr. Φασόλες
  • 20 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Αυτό το φαγητό είναι μια πολλή εύκολη λύση σε μία μέρα που είχαμε Φασόλες μαγειρεμένες και μας περίσσεψαν λίγες,  για την ίδια μέρα η την επόμενη.

Σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) σε τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄ λεπτά, αμέσως ρίχνουμε της Φασόλες.

Χτυπάμε καλά τα αυγά τα αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως βάζοντας λίγο φρέσκο λάδι από πάνω.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΝΟ

( αυγά με κουρουπιαστό ή αυγά με κρέας της κουρούπας )

Υλικά:

  • 10 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr.  Σύγκλινο
  • 5 gr.  Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) σε τηγάνι το Σύγκλινο

( αφού ποιο μπροστά το έχουμε κόψη σε κύβους  )

για 25΄ λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

….παστώνουν και φυλάσσουν με διόλου γαρ του χρόνου

και βάνουν με εις το σταμνίν και μέσα στο πιθάρι…..

Πολύ εκλεκτός μεζές.

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Υλικά:

  • 3 Αυγά Βιολογικά   
  • 80 gr.  Κρεμμύδι κομμένα σε ροδέλες μέτριες
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) σε τηγάνι το Κρεμμύδι

( αφού ποιο μπροστά το έχουμε κόψη σε ροδέλες μέτριες )

για 10΄ λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά.

Χτυπάμε καλά τα αυγά αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ

Υλικά:

  • 5 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr. Φασολάκια πράσινα της αρεσκείας σας
  • 20 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) σε τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄ λεπτά, αμέσως ρίχνουμε τα φασολάκια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10΄ λεπτά ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να πιει τα υγρά του.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Υλικά:

  • 3 Αυγά Βιολογικά   
  • Μελιτζάνα κομμένη σε ροδέλες
  • 50 gr.  Ελαιόλαδο
  • 50 gr.  Φέτα τριμμένη της προτιμήσει σας ( Σελλίων )
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Κόβουμε της μελιτζάνες σε ροδέλες και της ρίχνουμε σε νερό που έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι για 20΄ έτσι θα ξεπικρίσουν.

Στο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε και από της δύο πλευρές της μελιτζάνες, της τοποθετούμε στη συνέχεια σε απορροφητικό χαρτί για να μαζέψουμε τα πολλά λάδια.

Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά προσθέτουμε της μελιτζάνες.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως βάζοντας την τριμμένη φέτα από πάνω

ΑΥΓΑ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Υλικά:

  • 5 Αυγά Βιολογικά   
  • 50 gr.  Κουνουπίδι βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 10 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) σε τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄ λεπτά, αμέσως ρίχνουμε το κουνουπίδι, και ανακατεύοντας σταδιακά για άλλα 3΄ λεπτά.

Χτυπάμε καλά τα αυγά αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ, ΤΟΜΑΤΑ & ΤΥΡΙ ΚΑΣΕΡΙ

Υλικά:

  • 6 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr.  Τυρί Κασέρι
  • 10 gr.  Αλεύρι
  • 50 gr.  Τομάτα καθαρισμένες & κομμένες σε ροδέλες
  • 10 gr.  Ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Βρέχουμε το Κασέρι με νερό και το βουτάμε σε αλεύρι, σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και περνάμε το Κασέρι να πάρει χρώμα ξανθό, το βγάζουμε σε πιάτο και στο τηγάνι ρίχνουμε την τομάτα και της ελιές για 10΄ λεπτά αφήνουμε να ψηθούν μέχρι που να ποιούν τα υγρά τους, αμέσως μετά ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και το αλατοπίπερο, αφήνουμε για 5΄ λεπτά να ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη μεριά για άλλα 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστή προσθέτοντας από πάνω το Κασέρι.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

Υλικά:

  • 5 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr. Πράσα
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε ψιλοκόβουμε το πράσο και το πλένουμε πολύ καλά, σε τηγάνι σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) το ψιλοκομμένο πράσο για 5΄ λεπτά, προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10΄ λεπτά ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να πιει τα υγρά του.

Χτυπάμε καλά τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε  και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΛΑΠΑΘΑ

Υλικά:

  • 6 Αυγά Βιολογικά   
  • 300 gr.  Χόρτα ΛΑΠΑΘΑ
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • 20 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα πλένουμε με άφθονο κρύο νερό τα ποσάρουμε ( βράζουμε ) όσο επιθυμούμε και τα βάζουμε σε τρυπητό να φύγει το νερό τους σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) μέχρι το κρεμμύδι να πάρει χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε τα χόρτα στο τηγάνι και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε σταδιακά για 5΄ λεπτά.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για άλλα 5΄ λεπτά, σερβίρουμε ζεστά

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ

Υλικά:

  • 6 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr.  Τυρί Κασέρι τριμμένο
  • 200 gr.  Στήθος Κοτόπουλου ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ
  • 50 gr.  Τομάτα καθαρισμένες & κομμένες σε ροδέλες
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και περνάμε το ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ  να πάρει χρώμα ξανθό, στη συνέχεια ρίχνουμε την τομάτα και για 15΄ λεπτά αφήνουμε να ψηθούν μέχρι που να ποιούν τα υγρά τους, αμέσως μετά ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε σταδιακά για 8΄ λεπτά, αφήνουμε για 5΄ λεπτά να ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη μεριά για άλλα 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστή προσθέτοντας από πάνω το Κασέρι

ΑΥΓΑ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

Υλικά:

  • 5 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr. Μπάμιες
  • 20 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) σε τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄ λεπτά, αμέσως ρίχνουμε της μπάμιες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10΄ λεπτά ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να πιει τα υγρά του.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Υλικά:

  • 5 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr. Σπαράγγια
  • 20 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) σε τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄ λεπτά, αμέσως ρίχνουμε τα σπαράγγια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3΄ λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας ελαφρά για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ & ΦΕΤΑ

 

Υλικά:

  • 3 Αυγά Βιολογικά   
  • 50 gr.  Φέτα της προτιμήσει σας ( Σελλίων )
  • 100 gr.  Πατάτες τηγανιτές
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και της τηγανιτές πατάτες στη συνέχεια αφού έχουμε χτυπήσει καλά τα αυγά ρίχνουμε μέσα τη φέτα της προτιμήσει σας κατά προτίμηση Σελλίων  και το αλατοπίπερο, όλα μαζί τα προσθέτουμε στο τηγάνι αφήνουμε για 5΄ λεπτά να ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη μεριά για άλλα 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστή

ΑΥΓΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Υλικά:

  • 3 Αυγά Βιολογικά   
  • Κολοκυθάκι κομμένο σε ροδέλες
  • 50 gr.  Ελαιόλαδο
  • 30 gr.  Αλεύρι γενικής χρήσεως
  • 50 gr.  Φέτα τριμμένη της προτιμήσει σας ( Σελλίων )
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες τα αλατίζουμε

και τα αλευρώνουμε .

Στο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε και από της δύο πλευρές τα κολοκυθάκια, τα τοποθετούμε στη συνέχεια σε απορροφητικό χαρτί για να μαζέψουμε τα πολλά λάδια.

Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως βάζοντας την τριμμένη φέτα από πάνω

ΑΥΓΑ ΜΕ ΑΒΡΑΝΙΕΣ

Υλικά:

  • 6 Αυγά Βιολογικά   
  • 300 gr.  Χόρτα ΑΒΡΑΝΙΕΣ
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • 20 gr.  Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα πλένουμε με άφθονο κρύο νερό τα ποσάρουμε ( βράζουμε ) όσο επιθυμούμε και τα βάζουμε σε τρυπητό να φύγει το νερό τους σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και σοτάρουμε ( τσιγαρίζουμε ) μέχρι το κρεμμύδι να πάρει χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε τα χόρτα στο τηγάνι και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε σταδιακά για 5΄ λεπτά.

Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για άλλα 5΄ λεπτά, σερβίρουμε ζεστά.

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ & ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ

Υλικά:

  • 6 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr.  Κεφαλογραβιέρα
  • 10 gr.  Αλεύρι
  • 50 gr.  Ζαμπόν ωμοπλάτη κομμένη σε κύβους
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Βρέχουμε την Κεφαλογραβιέρα με νερό και την βουτάμε σε αλεύρι, σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και περνάμε την κεφαλογραβιέρα να τηγανιστή για 3΄ λεπτά στη συνέχεια ρίχνουμε το κομμένο ζαμπόν και αμέσως τα χτυπημένα αυγά και το πιπέρι ( δεν βάζουμε αλάτι ), αφήνουμε για 5΄ λεπτά να ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη μεριά για άλλα 5΄ λεπτά.      

Σερβίρουμε ζεστή

ΑΥΓΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

Υλικά:

  • 5 Αυγά Βιολογικά   
  • 50 gr.  Ανθότυρο
  • 20 gr.  Γάλα
  • 10 gr.  Φρέσκο πρόβειο βούτυρο
  • Αλάτι στη γεύση

Εκτέλεση:

Στο  τηγάνι βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

Χτυπάμε καλά τα αυγά προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας για 5΄ λεπτά.

Βγάζουμε σε πιάτο και γαρνίρουμε από πάνω με το ανθότυρο

ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

Υλικά:

  • 2 Αυγά Βιολογικά   
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι με πολύ χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι προσεκτικά μην μας σπάσει ο κρόκος τα αφήνουμε όσο θέλουμε να ψηθούν.

Σερβίρουμε και προσθέτουμε λίγο λεμόνι προαιρετικά

ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΚΡΕΑΣ

Υλικά:

  • 6 Αυγά Βιολογικά   
  • 100 gr.  Τυρί Κασέρι τριμμένο
  • 200 gr.  Κρέας κατά προτίμηση χοιρινό
  • 50 gr.  Τομάτα καθαρισμένες & κομμένες σε ροδέλες
  • 10 gr.  Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι στη γεύση

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και περνάμε το Κρέας να πάρει χρώμα ξανθό, στη συνέχεια ρίχνουμε την τομάτα και για 15΄ λεπτά αφήνουμε να ψηθούν μέχρι που να ποιούν τα υγρά τους, αμέσως μετά ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε σταδιακά για 8΄ λεπτά, αφήνουμε για 5΄ λεπτά να ροδίσει την γυρίζουμε από την άλλη μεριά για άλλα 5΄ λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστή προσθέτοντας από πάνω το Κασέρι

 

Συνταγές απ' όλο τον κόσμο

ΟΜΕΛΕΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ

 Συστατικά

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 5 μέτριες σε μέγεθος πατάτες
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 5 αυγά
  • Αλάτι - πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κάθετες ροδέλες και τις αλατίζετε ελαφρά.

Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε - κάνετε το ίδιο και με το σκόρδο.

Παίρνετε ένα - κατά προτίμηση αντικολλητικό - τηγάνι φάρδους 23 εκατοστών και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο. Το βάζετε στη φωτιά και αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνετε μέσα τις ροδέλες πατάτας και τις τηγανίζετε - όσες χωράει το τηγάνι κάθε φορά - φροντίζοντας να μην κολλούν η μία με την άλλη .

Μία μία τηγανιά που μαγειρεύετε, τη βάζετε σε σουρωτήρι με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και την αφήνετε να περιμένει μέχρι να προσθέσετε και τις επόμενες. Μόλις τελειώσουν οι τηγανιές σας, τις αφήνετε στο σουρωτήρι για 5 λεπτά - να στραγγίσουν το λάδι τους.

Κρατάτε από το λάδι του τηγανιού 3 κουτ. της σούπας - το υπόλοιπο το φυλάτε σε μία κούπα ή μπολ.

Ξαναβάζετε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σωτάρετε για 2 λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζετε τα σωταρισμένα σκόρδο-κρεμμύδι σε ένα πιατάκι.

Σε ένα μεγάλο μπολ - ή λεκάνη - χτυπάτε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν καλά και τα αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε μέσα τις πατάτες και το σκόρδο-κρεμμύδι και κουνάτε γύρω γύρω ώστε να καλυφθούν καλά από τα αυγά.

Ρίχνετε στο τηγάνι το λάδι που φυλάξατε, το βάζετε σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε μέσα το μείγμα πατάτες-αυγά, φροντίζοντας να πάνε οι πατάτες στον πάτο του τηγανιού - τις απλώνετε ομοιόμορφα με ένα πιρούνι.

Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μεσαία ένταση και τηγανίζετε κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, μέχρι να μισομαγειρευτεί η ομελέτα.

Παίρνετε ένα μεγάλο πιάτο και 'κυλάτε' την ομελέτα πάνω του - από τη μαγειρεμένη πλευρά. Ρίχνετε στο τηγάνι ακόμα 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 'κυλάτε' μέσα την ομελέτα από την άψητη πλευρά της.

Τηγανίζετε σε μεσαίας έντασης φωτιά μέχρι να ψηθεί καλά.

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και με τη βοήθεια μιας μεγάλης τρυπητής κουτάλας, τη βάζετε σε μια πιατέλα. Την αφήνετε να χλιάνει και μετά, την κόβετε σε μερίδες.

 

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΡΥΖΙ

Συστατικά

  • 1/2 κιλό ρύζι BONNET για πιλάφι
  • 5 αυγά
  • 3 καρότα τριμμένα
  • 3 πιπεριές σε κομματάκια μικρά 1Χ1 εκ. περίπου
  • 3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 150 γρμ. ζαμπόν σε κομματάκια
  • σόγια sauce

Οδηγίες

Βράζουμε το ρύζι σε αρκετό αλατισμένο νερό για 15' της ώρας. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε ταψί να στεγνώσει για 1 ωρίτσα περίπου.

Χτυπάμε τα αυγά σε ομελέτα με λίγο νεράκι και τα ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι που έχουμε βάλει το λάδι να κάψει. Προσέχουμε δεν αφήνουμε την ομελέτα να φουσκώσει αλλά τη σπάμε σε μικρά-μικρά κομματάκια και την τηγανίζουμε μέχρι ροδίσει.

Ρίχνουμε κατόπιν και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι και τη σόγια. Τα ανακατεύουμε καλά να τσιγαριστούν και αυτά λίγο χωρίς να βγάλουν τα νερά τους.

Ρίχνουμε και το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια και κατεβάζουμε απ'τη φωτιά.

Ρίχνουμε και τη σόγια sauce κάνοντας κύκλους πάνω απ'το ρύζι, (περίπου 5-6 κύκλους), ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν.

 ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΩΤΙΑ

Συστατικά

  • 5 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουτ. γλυκ. σόδα
  • αλεύρι όσο πάρει

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, προσθέτουμε το λαδί, το γιαούρτι και όλα τα αλλά υλικά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα. Μόλις γίνει η ζύμη εύπλαστη κόβουμε κομματάκια και τα πλάθουμε σε σχήμα αυτιών.

Τα τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

 

ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΚΕΙΚ

Συστατικά

  • 200 γρ αμύγδαλα και κουκουνάρι
  • 4/5 φλ.  βούτυρο
  • 1 1/5 φλ.  ζάχαρη
  • 2/5 φλ. κακάο
  • 2 κουταλάκια βανίλια
  • 2 κουταλάκια καφές εσπρεσσο
  • 3 αυγά
  • 180 γρ αλεύρι
  • 1 κουταλάκι λικέρ (kahlua)

Οδηγίες

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 °C.

Βάλτε τα αμύγδαλα και το κουκουνάρι σ ενα τηγάνι μέχρι να ροδίσουν.

Λιώστε το βούτυρο, απομακρύνεται το από τη φωτιά και προσθέστε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το κακάο και τον εσπρεσσο.

Ανακατέψατε και προσθέστε τα αυγά και το αλεύρι μαζί με τα αμύγδαλα και το κουκουνάρι.

Τέλος προσθέστε και το λικέρ.

Τοποθετείστε το μίγμα σε ενα καλά βουτυρωμενο ταψάκι.

Ψήστε το στο κάτω μέρος του φούρνου για 25 λεπτά.

Το κέικ θα πρέπει να είναι υγρό και κολλώδες στη μέση όταν θα βγει απ τον φούρνο.

Αφήστε το για μια 1 ώρα έξω απ τον φούρνο.

Σερβίρετε το ζεστό ή αφήστε το όλο το βράδυ στο ψυγείο και σερβίρετε το κρύο με παγωτό.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΡΕΠΕΣ

Συστατικά

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αβγά
  • 2 κούπες γάλα
  • αλάτι πιπέρι
  • 5-6 φετούλες μπέικον
  • 3-4 φετούλες τυρί που λιώνει (ένταμ ή γκούντα)

Οδηγίες

Χτυπάμε με σύρμα τα αβγά με το γάλα.

Ρίχνουμε το αλάτι με το πιπέρι και σιγά-σιγά το αλεύρι ώσπου να πετύχουμε ένα ρευστό χυλό. Η πυκνότητα του χυλού είναι με το μάτι γι΄ αυτό λέγεται "με πείρα" η συνταγή!

Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τις φετούλες το μπέικον.

Μόλις αρχίσει να ψήνεται το μπέικον, ρίχνουμε το χυλό στο τηγάνι μας.

Τον βοηθάμε να πάρει καλό σχήμα και βάζουμε τις φέτες το τυρί.

Τουμπάρουμε την κρεπομελέτα μας με τη βοήθεια ενός ρηχού πιάτου (κι εδώ χρειάζεται η πείρα!!!!)

Την αφήνουμε λίγα λεπτά να ψηθεί κι από κάτω και την απολαμβάνουμε καυτή!!!

 

ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

Συστατικά

  • 1 κούπα (cup) ζάχαρη κοινή
  • 1/2 κούπα (cup) νερό
  • 1 κουταλιά σούπας γλυκόζη (προαιρετικά)
  • 4 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • ελάχιστο αλάτι ή 2-3 σταγόνες λεμόνι

Οδηγίες

Σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη, αν χρησιμοποιούμε. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να σιγοβράζει το σιρόπι μας. Αν χρειαστεί κουνάμε το κατσαρολάκι για να πάει παντού το νερό και να καλύψει τη ζάχαρη.

Αφήνουμε να σιγοβράσει, περνώντας με βρεγμένο πινελάκι τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους στο σημείο όπου το σιρόπι μας ζαχαρώνει.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να έχουμε πηχτό σιρόπι (το στάδιο soft-ball, 120C στο θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή όταν στάξουμε μία σταγόνα σε κρύο νερό και σχηματιστεί μαλακή μπαλίτσα).

Στο μεταξύ, χτυπάμε σε μεγάλο μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, ρίχνοντας μέσα και τις σταγόνες του λεμονιού ή το αλάτι. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το εξής: Η μαρέγκα δεν πρέπει να μείνει πολλή ώρα "περιμένοντας" το σιρόπι. Άρα, ξεκινήστε αφού το σιρόπι θα έχει βράσει για αρκετά λεπτά και βλέπετε ότι σε λίγο θα είναι έτοιμο. Εδώ δυστυχώς, παίζει ρόλο και η εμπειρία.

Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να "ανασάνει" ένα λεπτό και στη συνέχεια, με ανοιχτό το μίξερ στην υψηλή ταχύτητα, αρχίζουμε να ρίχνουμε σε σταθερή, μικρή ροή το σιρόπι μέσα στη μαρέγκα, χτυπώντας διαρκώς. Μυστικό: δεν ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στους αναδευτήρες γιατί θα σχηματιστούν κορδόνια καραμέλας. Το ρίχνουμε κατευθείαν στη μαρέγκα και αμέσως περνάμε τους αναδευτήρες από πάνω.

Αφού τελειώσουμε με το σιρόπι, συνεχίζουμε το δυνατό χτύπημα για 5-10 λεπτά μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα, να γυαλίσει και να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο 2-3 ημέρες.

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΡΙΤΑΤΑ

Συστατικά

  • 1 κ.σ λάδι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 250 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 φέτες μπέικον κομμένο σε λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.σ βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 60 γρ ντομάτες κομμένες στο multi
  • 60 γρ ελιές κομμένες σε φέτες
  • 2 πατάτες βραστές κομμένες σε φέτες
  • 6 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • αλατοπίπερο
  • 60γρ παρμεζάνα τριμμένη

Οδηγίες

Ζεσταίνετε το λάδι και βάζετε το κρεμμύδι με το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί.

Βγάζετε το κρεμμύδι απο το τηγάνι και βάζετε το μπέικον, σκόρδο, κιμά με ελάχιστο λαδακι αν χρειαστεί μέχρι να ροδίσει ο κιμάς.

Στραγγίζετε αν υπάρχουν πολλά ζουμιά.

Προσθέστε τον βασιλικό, τις ντομάτες και τις ελιές.

Αδειάστε σε λαδωμένο ταψί το μίγμα του κιμά και ρίξατε από πάνω τις πατάτες και το κρεμμύδι.

Ανακατέψετε το τυρί με τα αυγά.

Αλατοπιπερωστε και ψήστε στο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς

 

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Συστατικά

  • 6 - 7 αβγά
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 2 λουκάνικα της αρεσκείας σας για τηγάνισμα
  • ή αλλαντικά της αρεσκείας σας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκος δυόσμος
  • λάδι για τηγάνισμα

Οδηγίες

Κόβουμε τις πατάτες στρόγγυλες και τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι.

Χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε στο μείγμα αλάτι, πιπέρι, τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και κομμένα τα λουκάνικα ή τα αλλαντικά.

Λίγο πριν γίνουν οι πατάτες αφαιρούμε το πολύ λάδι από το τηγάνι και προσθέτουμε το μείγμα των αβγών.

Αφήνουμε να γίνει από την μια πλευρά και στη συνέχεια προσεκτικά γυρίζουμε από την άλλη με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Δε θέλει πολύ ψήσιμο, οι πατάτες είναι ήδη έτοιμες και αβγά γίνονται πολύ γρήγορα.

 

ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΣΙΜΟΥΡ

Συστατικά

  • λάδι
  • 3-4 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση προηγούμενης μέρας)
  • 2-3 αυγά
  • λίγο γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • γιαούρτι
  • κόκκινο γλυκό πιπέρι

Οδηγίες

Καίμε το λάδι, που πρέπει να καλύπτει τον πάτο του τηγανιού.

Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι.

Στο ζεστό λαδι προσθέτουμε το ψωμί, το οποίο το εχούμε κόψει σε μπουκίτσες και το ροδίζουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα του αυγού και ανακατεύουμε να παει σε ολα τα κομμάτια ψωμιού.

Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από έξω και να είναι μαλακά από μέσα.

Σερβίρουμε πασπαλισμένα με κόκκινο πιπέρι και το γιαούρτι ως συνοδευτικό.